preskoči na sadržaj
Informatika

Informatika je obavezan predmet u 5. i 6. razredu, dok učenici ostalilh razreda imaju mogućnost odabira izborne nastave Informatike.

 

Izborni predmeti obvezni su tijekom cijele školske godine za sve učenike koji se za njih opredijele, a učenici ih biraju pri upisu u 1.razred ili najkasnije do 30. lipnja tekuće školske godine za iduću školsku godinu (Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama, članak 27, stavak 5). Učenik može prestati pohađati izborni predmet nakon pisanog zahtjeva roditelja učenika koji se mora dostaviti učiteljskom  vijeću nakon završetka nastavne godine, a najkasnije do 30. lipnja tekuće godine za sljedeću školsku godinu (Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama, članak 27, stavak 6).

 

U matičnoj školi u Vuki nastava Informatike odvija se u specijaliziranoj učionici opremljenoj računalima dva sata tjedno, dok se u područnoj školi u Beketincima nastava odvija na prijenosnim računalima i tabletima u učionicama pojedinih razreda. Nastava Informatike kroz frontalnu, praktičnu i istraživačku nastavu te projektne zadatke osposobljava učenike za rješavanje problema te samostalno služenje računalom kako bi stečena znanja i vještine iskoristili u svakodnevnom učenju, komunikaciji i zabavi.

 

Stoga učenjem i poučavanjem predmeta Informatike učenici:

– postaju informatički pismeni kako bi se mogli samostalno, odgovorno, učinkovito, svrhovito i primjereno koristiti digitalnom tehnologijom te se pripremiti za učenje, život i rad u društvu koje se razvojem digitalnih tehnologija vrlo brzo mijenja,

– razvijaju digitalnu mudrost kao sposobnost odabira i primjene najprikladnije tehnologije ovisno o zadatku, području ili problemu koji se rješava,

– razvijaju kritičko mišljenje, kreativnost i inovativnost uporabom informacijske i komunikacijske tehnologije,

– razvijaju računalno razmišljanje, sposobnost rješavanja problema i vještinu programiranja

– učinkovito i odgovorno komuniciraju i surađuju u digitalnome okruženju,

– primjenjuju sigurnosne preporuke s ciljem zaštite zdravlja učenika te poštuju pravne odrednice pri korištenju digitalnom tehnologijom u svakodnevnome životu.

 

Pravila ponašanja u učionici informatike pogledajte u priloženom dokumentu. pravila ponasanja u ucionici informatike.pdf

BBC micro:bit

U sklopu projekta ProMikro kojem je cilj uvođenje algoritamskoga načina razmišljanja i problemskoga pristupa u različite nastavne predmete i izvannastavne aktivnosti uporabom mikroračunala, svaki učenik 6.razreda naše škole dobiva jedno mikroračunalo micro:bit. Dobivena mikroračunala učenici će koristiti na nastavi ili kod kuće tijekom šestog razreda.

 

Što je micro:bit?

BBC micro:bit je uzbudljiva nova tehnologija koju su razvili BBC, Microsoft i drugi partneri upravo s ciljem masovne uključenosti u osnovnim školama, ne samo u STEM području, nego i u dizajnu, umjetnosti i ostalim predmetima. Radi se o tehnologiji izrazito malih ulaznih barijera za koju je već razvijen bogati edukacijski sadržaj, a ovim projektom ju se željelo masovno uvesti u hrvatske škole.

 

 

Upute za korištenje micro:bit računala

Priloženi dokumenti:
microbit upute.pdf

Učenički radovi

Obilježen Europski tjedan programiranja #codeweekEU

Od  11. do 15. listopada 2021. godine na satima informatike u matičnoj i područnoj školi obilježen je Europski tjedan programiranja, CodeWeek.

Učenici 1. i 2. razreda razvijali su logičko zaključivanje slažući tangrame i rješavajući zadatke s natjecanja Dabar, dok su učenici 8. razreda vježbali primjenu logičkih funkcija u programiranju. Učenici 3. razreda su se upoznali s osnovama programiranja igrajući igricu u kojoj su programirali (kodirali) kretanje glavnog lika - dječaka Marca ili djevojčice Sofije, a učenici 4. i 5. razreda su davali upute Alexu i Steve-u u Minecraft svijetu. Učenici 6. razreda izrađivali su zanimljive programe za micro:bitove koje dobivaju na korištenje tijekom šestog razreda u sklopu projekta ProMikro, a učenici 7. razreda su se zabavljali programirajući plesne korake svojih plesača u igri Dance party.

Radove naših sedmaša pogledajte pod Opširnije, a fotografije provedenih aktivnosti pogledajte ovdje.

  :: opširnije :: 


objavio: Marina Gernhardt  datum: 18. 10. 2021. 13:33

Binarni zapis

Nakon upoznavanja binarnih brojeva naši petaši su grafički prikazali (kodirali) svoja imena u binarnom zapisu.

  :: opširnije :: 


objavio: Marina Gernhardt  datum: 27. 9. 2021. 09:46

Naši roboti

Učenici 4.b razreda iz PŠ Beketinci osmišljavali su svoje robote.

  :: opširnije :: 


objavio: Marina Gernhardt  datum: 21. 9. 2021. 13:18

3D hologrami

Nakon učenja o robotima te proširenoj i vitualnoj stvarnosti, učenici 4.a i 4.b razreda su izrađivali svoje 3D hologram projektore za mobitele i tablete.

  :: opširnije :: 


objavio: Marina Gernhardt  datum: 21. 9. 2021. 08:08
» Arhiva naših vijesti    
 TražilicaKalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


JelovnikUpisi u srednju školu


Kamo nakon osnovne

Časopisi


Savjetodavne linije

preskoči na navigaciju