preskoči na sadržaj
Vijesti

Obavijest o organizaciji rada u Osnovnoj školi Milka Cepelića, Vuka na početku školske godine 2021./2022.

Dragi roditelji i učenici,

iako je pred nama još jedna izazovna školska godina vjerujemo da ćemo ponovo uspješno surađivati. Pridržavanjem preporučenih mjera i razumnom organizacijom rada štitimo zdravlje učenika i učitelja, a neizravno i zdravlje svojih obitelji.

Stoga Vas molimo Vas da se upoznate s dokumentom na osnovu kojeg će se organizirati nastava u idućoj školskoj godini  Modeli i preporuke za rad u uvjetima povezanima s bolesti COVID-19 Pedagoška/školska godina 2021./2022. u cjelini. Na ovom mjestu donosimo dodatna objašnjenja najbitnijih odrednica.


Rad u školama u sadašnjim epidemiološkim uvjetima uz poštivanje Uputa HZJZ smatra se jednako sigurnim za djecu i zaposlenike kao i rad od kuće, odnosno ostanak kod kuće te se omogućuje uključivanje sve djece u škole.

Iznimka su djeca/učenici koji pripadaju u izrazito vulnerabilnim/osjetljivim skupinama (respiratorne poteškoće, kardiovaskularne i maligne bolesti, dijabetes, imunodeficijencija) tijekom epidemije COVID-19, nastavu prate isključivo na daljinu. O tome odlučuje obiteljski liječnik te molimo roditelje koji misle da njihova djeca pripadaju u izrazito vulnerabilne skupine neka razgovaraju sa svojim obiteljskim liječnikom te se jave razredniku kako bi se na vrijeme dogovorili o načinu provođenja nastave.

Roditelji trebaju biti svjesni da se zbog epidemije treba razumno pridržavati mjera te da svako ne pridržavanje istih utječe na povećanje rizika od zaraze. Stoga se roditeljima preporučuje da sa svojom djecom, bez obzira na dob djeteta, što češće razgovaraju o onome što trebaju činiti kako bi zaštitili svoje, ali i zdravlje članova obitelji, vršnjaka i drugih.

 

Osnovne epidemiološke mjere prema kojima će se organizirati rad u školi su:

- provođenje higijene/dezinfekcije prostora, ruku, obuće

- smanjivanje međusobnog fizičkog kontakta (bliskog kontakta) djece/učenika i učitelja iz jedne odgojno-obrazovne skupine (razrednog odjela) s drugim učenicima i nastavnicima na najmanju moguću mjeru

- obzirom na malen broj učenika u razrednim odjelima i mogućnost održavanja potrebne distance u učionicama učenici neće morati tijekom nastave nositi maske. Ukoliko se s vremenom epidemiološka situacija promijeni ili upute budu drugačije škola će izvršiti korekciju navedene mjere

- roditelji/skrbnici koji imaju simptome zaraznih bolesti (povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće s disanjem, poremećaj osjeta njuha i okusa, grlobolja, proljev, povraćanje), izrečena im je mjera samoizolacije, imaju saznanja da su zaraženi s COVID - 19  ne dovode dijete /učenika u školu.

- roditelji/skrbnici dužni su izmjeriti tjelesnu temperaturu djetetu prije dolaska u školu te u slučaju povišene tjelesne temperature (isto tako u slučaju kašalja, poteškoća u disanju, poremećaja osjeta njuha i okusa, proljeva, povraćanja) ne smiju dovoditi/slati dijete u školu, već se javljaju telefonom/porukom učiteljici/razrednici i izabranom pedijatru/liječniku obiteljske medicine radi odluke o testiranju i liječenju djeteta. Djeca sa znakovima drugih zaraznih bolesti također ne dolaze u školu.

- u slučaju pojave neke zdravstvene poteškoće kod djeteta tijekom boravka u školi roditelji će odmah telefonom biti obaviješteni oko toga, dijete će se staviti u izolacijsku sobu u školi i roditelji trebaju u najkraće mogućem vremenu doći po učenika (ili poslati nekoga odraslog).

- ulazna vrata škole će biti zatvorena/zaključana i otvarat će se na poziv. Roditelji/skrbnici ulaze u prostor škole samo u izuzetnim situacijama i po pozivu. Prilikom ulaska u zgradu obavezna je dezinfekcija ruku i potplata te nošenje maski. Roditelji se ne okupljaju na ulazu u školsku zgradu.

 - roditeljski sastanci i individualni razgovori će se organizirani u školi isključivo uz evidenciju, dezinfekciju i nošenje maski. I dalje će se zadržati komunikacija s roditeljima putem platforme Edmodo, grupa društvenih mreža, mailom ili telefonom. O detaljima će se razrednici dogovoriti sa svojim roditeljima.

- isto tako je ulazak drugih osoba (serviseri, dostava i dr.) dozvoljen samo u iznimnim slučajevima. Primjenjuju se iste epidemiološke mjere - dezinfekcija ruku i potplata te nošenje maski.

- učitelji će i dalje svaki dan dočekati učenike na ulazu u zgradu i napraviti s njima neophodne mjere dezinfekcije, smještaja u učionice i dr. Učiteljice/učitelji će tijekom boravka učenika u školi poticati na redovito održavanju higijene ruku učenika i držanju fizičke udaljenosti. Isto tako će učenici na kraju nastavnog dana u pratnji učitelja izaći iz zgrade. Zadržati će se ulazak učenika u zgradu na dvoja vrata:

učenici razredne nastave ulaze na istočni ulaz za razrednu nastavu dok učenici predmetne nastave ulaze na glavni ulaz

- užina će biti organizirana u prostoru učionice kao i prošle godine, a započinje 7. rujna 2021.

- svaki učenik sjedi sam u klupi. Razmak među učenicima je najveći moguć s obzirom na veličinu učionica i broj učenika. Učenici će koristiti toalet i stepenište koji su trenutno najbliži s obzirom na položaj učionice.

 

Vezano za zajedničke prostorije (hodnici, toaleti, hol i dr.) preporučuje se:

- prolazak skratiti na minimum

- učenici prolaze po najkraćoj mogućoj unaprijed utvrđenoj ruti kretanja (to će im učitelji pokazati)

 

U Vuki 2. rujna 2021.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Marina Gernhardt   datum: 2. 9. 2021.


Tražilica

Kalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


JelovnikUpisi u srednju školu


Kamo nakon osnovne

Časopisi


Savjetodavne linije

preskoči na navigaciju