preskoči na sadržaj
Projekt razmjene straničnika

 

Projekt razmjene straničnika je osmislila Međunarodna udruga školskih knjižničara (The International Association of School Librarianship –IASL) s ciljem povezivanja škola iz različitih dijelova svijeta.

Razmjena straničnika sa školama u svijetu je prigoda za predstavljanje naše škole, školske knjižnice, naše kulture, ali ujedno i upoznavanje škola partnera i zemalja iz kojih dolaze.

To je i aktivnost kojom nastojimo omogućiti učenicima razvijanje i izražavanje interesa i ljubavi prema školskoj knjižnici. 

5.12.2019.

Dugo iščekivani straničnici iz škole partnera Escola EB1 iz Amorosa  iz Portugala pristigli su ovaj tjedan u našu školu.  Dio je to završnice ovogodišnjeg Projekta razmjene straničnika (Bookmark Exchange Project) čiji smo sudionici već devetu godinu zaredom.

U predvorju škole, na panou, izložili smo straničnike iz Portugala.

U listopadu, povodom Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica (International School Library Month - ISLM) poslali smo naše straničnike u Portugal. Tome su prethodile radionice u knjižnici, tijekom rujna. Učenici 1.-4.a razreda slušali su bajku o Crvenkapici, ali i bajke o vilama, vilenjacima i patuljcima, a potom ilustrirali straničnike.  

Možete „zaviriti“ u fotogaleriju te vidjeti naše uratke i izložbu straničnika iz Portugala.

Naši prijatelji iz Portugala poručuju – Nadamo se da će naši straničnici  putovati mnogim pročitanim knjigama.

Pripremila:
knjižničarka Gordana Bilić

31.10.2018.

Povodom Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica, osmu godinu zaredom sudjelujemo u Projektu razmjene straničnika (The Bookmark Exchange Project).

 

Projekt razmjene straničnika je osmislila Međunarodna udruga školskih knjižničara (The International Association of School Librarianship –IASL) s ciljem povezivanja škola iz različitih dijelova svijeta. Razmjena straničnika sa školama u svijetu je prigoda za predstavljanje naše škole, školske knjižnice, naše kulture, ali ujedno i upoznavanje škola partnera i zemalja iz kojih dolaze. To je i aktivnost kojom nastojimo omogućiti učenicima razvijanje i izražavanje interesa i ljubavi prema školskoj knjižnici. Upravo je ovogodišnja tema Zašto volim svoju  knjižnicu, a povezali smo je i s obilježavanjem Europske godine kulturne baštine, te odlučili našoj školi partneru Dorogi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű és Sportiskolai Általános Iskola predstaviti naš prepoznatljiv hrvatski suvenir - licitarsko srce.

U radionicama tijekom rujna učenici 2.a, 3.a i 4.a razreda izradili su straničnike s motivom licitarskog srca (fotografije možete pogledati ovdje). Nakon razmjene e-mailova i potvrde partnerstva, naša pošiljka sa straničnicima kreće na put u Mađarsku. Željno iščekujemo straničnike iz škole partnera.

Pripremila:
knjižničarka Gordana Bilić

13.12.2017.

Jučerašnjim primitkom pošiljke straničnika iz škole u Hong Kongu i prošlotjednim primitkom straničnika iz Njemačke, privodimo završetku ovogodišnji Projekt razmjene straničnika.

 

Prva  pošiljka straničnika pristigla nam je u listopadu iz Corroiosa u Portugalu. U Mjesecu hrvatske knjige učenici 3.- 8. razreda istražujući u enciklopedijama  pronašli su mnogo zanimljivih podataka o državama naših škola partnera. Podatci koje su učenici pronašli i zapisali, upotpunili su izložbu straničnika u predvorju škole.

U ponedjeljak su učenici 5. razreda pogledali izložbu straničnika iz Porugala i prezentaciju o Portugalu koju smo dobili iz škole Escola Maria Manuela de Sá u Matosinhosu. Nakon prezentacije svaki učenik je dobio straničnik. Fotografije pogledajte ovdje.

Slijedi izložba straničnika iz Hong Konga i Njemačke i potom podjela straničnika učenicima 2.-4.razreda, što će ih zasigurno razveseliti u ovo predblagdansko vrijeme. Radujemo se nastavku projekta dogodine.

 

Pripremila:
knjižničarka Gordana Bilić

26.10.2017.

U srijedu 25. listopada naše pošiljke straničnika krenule su na putovanje prema školama partnerima u Hong Kong, Njemačku i Portugal.

 

Dio je to Projekta razmjene straničnika (Bookmark Exchange Project), kojim na taj način, već sedmu godinu zaredom obilježavamo Međunarodni mjesec školskih knjižnica (International School Library Month). To je prilika da našim školama partnerima predstavimo svoju domovinu, kulturu, mjesto i školu, ali i istovremeno nešto doznamo o njima. Za ovogodišnju razmjenu straničnike su izradili učenici 1.a – 4.a razreda u radionicama u školskoj knjižnici tijekom prošlogodišnjeg školskog projekta Olovka. Na straničnicima u obliku olovke, učenici su napisali naše nacionalne logotipe Penkala i TOZ  kojima se ponosimo.

 

Dok iščekujemo pošiljke straničnika, projekt nastavljamo tijekom Mjeseca hrvatske knjige. U knjižnici tražimo zanimljive podatke o zemljama školā partnera istražujući u enciklopedijama i ostalim dostupnim priručnicima.

 

Pripremila:
knjižničarka Gordana Bilić

27.11.2015.

  
 Ovogodišnja razmjena straničnika uspješno je završena. Primili smo straničnike iz engleske škole The Dawnay School u Great Bookhamu. Izložili smo straničnike na panou, u predvorju škole. Nakon izložbe, straničnike ćemo podijeliti učenicima 2.a, 3.a i 4.a razreda.

16.12.2014.

 Dugo očekivani straničnici, iz Boonsboro Elementarx School
( Maryland, SAD) prispjeli su danas u školu. Izložili smo ih na panou u predvorju. Nakon dugog putovanja i izložbe, straničnici će razveseliti učenike 2.a i 4.a razreda.

(klikom na fotografiju, uvećajte ju)

31.10.2014.

 

 

Međunarodni projekt Straničnik (The Bookmark Project) i ove godine smo odlučili provesti u radu s učenicima 2.a i 4.a razreda. 

 

 

      U mjesecu listopadu već pet godina razmjenjujemo straničnike s učenicima različitih dijelova svijeta.

     Ovoga puta pri izradi straničnika pokušali smo povezati teme dvaju projekata Uspon u pismenost:Lansirajmo ljubav prema čitanju(Međunarodni dan pismenosti) i Vaša školska knjižnica: centralna umna mapa(projekt Straničnik). Uz upute učiteljica i knjižničarke učenici su uspješno dovršili svoje radove koje smo, u petak 24. listopada,  poslali školi partneru Boonsboro Elementary School, Maryland(SAD).

     S nestrpljenjem iščekujemo pošiljku naših prijatelja iz Amerike.

Ostale fotografije pogledajte u FOTOGALERIJI.

27.12.2013.

      

Dear friends, after the bookmarks from Hong Kong, we have received the bookmarks from Australia, Canada, North Carolina and Virginia (USA) as well. Our pupils were delighted with the bookmarks received so far. 

 

   During the Month of the Croatian books, the pupils who took part in this project were reading stories from Australia, Canada, China and USA. The fifth grade pupils did a small research on these countries (a creative workshop). We have displayed books in our library along with the bookmarks we have received, all with the purpose of presenting your countries to our pupils. So far, we have researched Hong Kong, Australia and Canada.                                                          After the winter break, we are going to explore the North Carolina and Virginia as well.   
  In the photo gallery you can find the photos from the workshops and the exhibition on Australia and Canada.

  It has been a great pleasure to work with you in this year's bookmark project. 
 

  The pupils and the employees of the elementary school Milko Cepelić wish you a merry Christmas and a happy New Year!

FOTO-GALERIJA

28.10.2013.

                
Početkom tjedna primili smo prvu pošiljku straničnika s pismom iz Lam Tin metodističke osnovne škole (Lam Tin Methodist Primary School) u Hong Kongu.

 

   

U predvorju škole upriličili smo izložbu straničnika kako bi ih vidjeli svi učenici. Izložbu smo upotpunili materijalima koji su učenici prikupili tijekom Kreativne radionice-istraživaonice održane u školskoj knjižnici 23.listopada.

U potrazi za znanjem, skupina učenika 5.a razreda je otkrivala „tajne“ Kine. Naši kreativci izradili su tangram i zastavu, crtali i oslikavali zmaja te se okušali u pisanju natpisa na kineskom pismu.

Tijek radionice i našu izložbu pogledajte u fotogaleriji. 
11.12.2012.    Nakon dugog iščekivanja, pošiljke straničnika iz SAD-a i  Kanade pristigle su u školu prošli tjedan. Primili smo pisma i straničnike učenika  3. i 4. razreda škole Lawrence W. Pingree School iz East Weymoutha u Massachusettsu i straničnike učenika 3. razreda osnovne škole Warren (Warren Elementary School) iz Warrena u Manitobi.

 

Nešto više o školi Lawrence W. Pingree School iz SAD-a možete  doznati na web stranici: www.weymouthschools.org/pingree.aspx.                                                                

  Knjižničarka Alice Toews iz Warren Elementary School u Warrenu poslala je osim straničnika i pismo. Doznali smo:

   Osnovna škola Warren ( Warren Elementary School) nalazi se u pokrajini Manitoba u Kanadi. Školu polazi oko 180 učenika od predškolskog  uzrasta( 5 godina) do završnih razreda(13 godina).

  Naša škola ima informatičku učionicu, sportsku dvoranu i knjižnicu punu knjiga. Imamo igralište i staze za trčanje. Volimo sve predmete u školi, ali naši omiljeni predmeti su tjelesni, glazbeni i likovni. Govorimo engleski, ali u školi učimo i francuski jezik jer je Kanada dvojezična zemlja.

   U školi se odvijaju brojne aktivnosti. U listopadu učenici sudjeluju  u među- školskom krosu, rade na istraživačkim projektima, kostimiraju se i sudjeluju u natjecanju rezbarenih bundeva povodom Noći vještica.

  Nakon škole uživamo u čitanju, igrama na otvorenom, igranju video igara i gledanju nogometa. Volimo sportove: nogomet, curling(vidi http://hr.wikipedia.org/wiki/Curling), hokej, ringette( vidi http://en.wikipedia.org/wiki/Ringette), bejzbol i karate.

  Škola je smještena u malom gradiću Warren koji je okružen farmama. U Warrenu živi 750 stanovnika. Imamo dvije škole u gradu, osnovnu i srednju školu. Također imamo 2 restorana, 2 male trgovine mješovitom robom, gradsku dvoranu, crkvu, benzinsku stanicu, vulkanizera, 2 auto servisa, golf i ladanjski klub, frizerske salone, klizalište, arenu za hokej, kamp i vatrogasni dom s dobrovoljnim vatrogasnim odsjekom. Živimo nedaleko grada Winnipega kamo mnogi stanovnici Warrena  odlaze na posao.

Nešto više o školi Warren možete doznati na web stranici http://www.isd21.mb.ca/we.  

Fitografije  učenika i škole iz Kanade te izložbu straničnika pogledajte u nastavku. Zbog povezivanja sa školama i učenicima iz za nas dalekih zemalja, radujemo se sudjelovanju u projektu Straničnik i dogodine! 

5.11.2012.
    Međunarodni mjesec školskih knjižnica i ove školske godine obilježili smo sudjelovanjem u međunarodnom knjižničarskom projektu Straničnik (The Bookmark Project).
    Projekt organizira The International Association of School Librarianship-IASL koje nastoji povezati škole iz različitih dijelova svijeta s ciljem obilježavanja Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica. Ovogodišnja tema je Školska knjižnica - ključ za prošlost, sadašnjost i budućnost.-ostale slike pogledaj u foto-galeriji.
 

 

    Koordinatorica projekta Breege O`Brien omogućila nam je razmjenu straničnika sa školama iz Kanade i Sad-a. Tijekom rujna u radionicama održanim u školskoj knjižnici učenici 2.a, 3.a i 4.a razreda su izrađivali straničnike na temu Ključ za omiljenu bajku ili priču.
Kako je to izgledalo možete pogledati u foto galeriji.

   Početkom listopada(4. i 10.X.) poslali smo straničnike. Naši straničnici dospjeli su na odredište u Warren Elementary School u Warrenu, Manitoba      (Kanada) i u Lawrence W. Pingree School u East Weymoouthu, Massachusetts (SAD). Željno iščekujemo straničnike iz škola partnera.

3.1.2012.

Već drugu godinu nastavljamo s projektom Straničnik.  Ove školske godine naša škola je ponovno sudjelovala u međunarodnom projektu Straničnik ( The Bookmark Project). Projekt organizira The International Association of School Librarianship – IASL  koja nastoji povezati škole iz različitih dijelova svijeta s ciljem obilježavanja Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica.

  Prošle godine uspješno smo razmijenili straničnike sa školama u SAD-u i izradom naših straničnika nastojali im približiti našu etnografsku baštinu. Ove godine rad smo usmjerili ka ekološkoj temi, željeli smo upoznati druge kulture, razvijati svijest o potrebi zaštite šuma i sudjelovati u obilježavanju Međunarodne godine šuma. Učenici 5. razreda s učiteljicom prirode i knjižničarkom su u knjižnici tijekom rujna izradili plakat-slagalicu(sastavljen od straničnika). Poticaj za stvaranje je bio službeni plakat za obilježavanje Međunarodne godine šuma 2011. Nakon prikupljanja lišća i prepoznavanja vrsta drveća, promatranja strukture lišća pod mikroskopom i povećalom, učenici su crtali lišće. Rezultate našega rada možete vidjeti na fotografijama.

  Prijavljujući se željeli smo razmijeniti straničnike sa školom u Škotskoj. Koordinatorica nas je povezala s Tobermory High School iz mjesta Tobermory s otoka Mull u Škotskoj. Tijekom listopada i studenoga kontaktirali smo školu mailom te poslali i primili straničnike.

  Doznali smo o školi partneru u Škotskoj:

Otok Mull nalazi se uz zapadnu obalu Škotske. U Mullu živi oko 3000 stanovnika. Najbliži grad je Glasgow koji je udaljen tri sata putovanja trajektom i automobilom.

Škola Tobermory je mala. Ima oko 160 učenika u srednjoj školi ( dob 11- 18 godina) i 60 učenika u osnovnoj školi( dob 5 – 11 godina). Postoji nekoliko drugih osnovnih škola na otoku i neke od njih imaju po nekoliko učenika. Učenici vole sport - igraju  golf, ragbi i osobito prate auto utrke koje se održavaju na njihovu otoku. Također vole i glazbu - neki učenici uče svirati gajde, a drugi uče pjevati i svirati violinu. Sudjeluju u natjecanju tradicijske škotske glazbe koje se zove Mod.

Imaju malu knjižnicu koju koriste kako bi upotpunili školski rad. Vole čitati knjige različitog sadržaja npr. fantastiku, ali i priče iz života. Neki od njihovih omiljenih autora su Jacquelin Wilson, Antony Horowitz, Robert Muchamore and J.K. Rowling.

  Projekt je proveden na zadovoljstvo svih sudionika. Pogledajte našu galeriju fotografija.

 


TražilicaKalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


JelovnikUpisi u srednju školu


Kamo nakon osnovne

Časopisi


Savjetodavne linije

preskoči na navigaciju