preskoči na sadržaj
Sigurnost na internetu
Pravila lijepog ponašanja na internetu


bonton (fr. Bon Ton = dobar ton) – skup dogovorenih normi uljudnog ponašanja

Bonton nas uči kako se treba ponašati, izražavati, izgledati, komunicirati, gestikulirati i dr. u gotovo svakoj situaciji, a osuđuje vrijeđanje, psovanje i fizičko obračunavanje. Razlikujemo različite vrste bontona poput bontona u restoranu, bontona u prometu, školskog bontona, internetskog bontona...
 

 

 

vijesti

Serija Squid game i utjecaj na djecu

Južnokorejska hit serija Squid game prikazuje se na Netflixu, a sastoji se od 9 epizoda. Radnja serije odvija se na tajanstvenom skrivenom otoku gdje se 456 igrača bori do smrti u nizu igara za novčanu nagradu od 38 milijuna dolara. U seriji se isprepliću duboko ukorijenjena pitanja siromaštva, klasne tjeskobe i nejednakosti u prihodima s nostalgičnim korejskim dječjim razonodama (igrama) poput Crvene kraljice. Neke scene izazvale su globalno zanimanje za tradicionalne narodne igre prikazane u seriji, no iza toga se krije i mračna pozadina. S jedne strane je to trenutno najbolje ocijenjena serija na Netflixu, međutim serija sadrži scene koje prikazuju seksualni odnos, prijetnje seksualnim nasiljem, ubojstvo i mučenje (realistično prikazano!), neprikladne za mlađe gledatelje. S obzirom na to da su djeca svakodnevno okružena društvenim mrežama i raznolikim (neprimjerenim) sadržajem, važno je obratiti pažnju na sami sadržaj, određenu dobnu granicu i ostale usmjeravajuće čimbenike, a time i upozorenja i primjere iz svjetskih medija, poput sljedećeg.

Prema BBC News (England), učitelji upozoravaju da su se zadnjih dana susreli s tim da učenici od svega šest godina glume igre iz nasilnog Netflixovog trilera Squid Game. Škole u cijeloj Velikoj Britaniji upozoravaju roditelje da provjere postavke svojih uređaja zato što učenici mogu pristupiti i gledati ovu seriju bez znanja roditelja. Serija je ocijenjena primjerenom za gledatelje u dobi od 16 i više godina, a sadržajna upozorenja uključuju seks, nasilje i samoubojstvo.

I hrvatski odgojno - obrazovni djelatnici su se također susreli s mladima koji glume slične scene i igraju igre prema ovoj seriji.


Razgovarajte s djecom o tome što gledaju i što im znače igre koje igraju!

 

  :: opširnije :: 


objavio: Marina Gernhardt  datum: 21. 10. 2021. 08:12

Mogu li videoigre pomoći djeci u razvoju socijalnih vještina?

POPULARNE već desetljećima, videoigre su trend koji je u konstantnom porastu. Međutim, plaši nas što u medijima viđamo puno naslova o opasnostima online igara ili utjecaju ekrana na dječji vid i ponašanje. Rijetko se spominju pozitivni učinci, stoga se pitamo postoje li uopće.

  :: opširnije :: 


objavio: Marina Gernhardt  datum: 24. 9. 2021. 13:23

Edukativna igra o dezinformacijama

Predstavljamo hrvatsku verziju besplatne edukativne online igre Go Viral! koju su razvili znanstvenici sa Sveučilišta u Cambridgeu u suradnji s nizozemskom organizacijom DROG i britanskom Vladom, s ciljem zaštite ljudi od dezinformacija vezanih uz COVID-19.

Cilj igre je dobiti što više lajkova za svoje manipulativne objave služeći se tipičnim trikovima širitelja dezinformacija. Igra tako služi kao ‘cjepivo protiv dezinformacija’ jer omogućuje igračima da ih prepoznaju kada se susretnu s njima u stvarnosti.

  :: opširnije :: 


objavio: Marina Gernhardt  datum: 16. 9. 2021. 10:09

Povratak u školu

Za više savjeta, zavirite pod opširnije.

  :: opširnije :: 


objavio: Marina Gernhardt  datum: 9. 9. 2021. 11:04

Kako roditelji mogu smanjiti negativan utjecaj medija na djecu

Ako dijete vidi neke potencijalno štetne, neprimjerne i uznemirujuće sadržaje, nemojte preko njih samo prijeći šutnjom i gašenjem televizije ili neke druge medijske platforme, već iskoristite to kao poticaj za razgovor.

  :: opširnije :: 


objavio: Marina Gernhardt  datum: 26. 8. 2021. 11:20

Sharenting

Svjetski je dan društvenih mreža. Društvene mreže nam donose neke pozitivne stvari – daju nam ideje za putovanja, nove recepte, omogućavaju nam da brzo komuniciramo s dragim ljudima. Ipak, postoje i neke mane društvenih mreža. Pretjeranim dijeljenjem slika djece i mladih izlažemo ih opasnosti i ostavljamo njihov digitalni otisak! O čemu se točno radi?

  :: opširnije :: 


objavio: Marina Gernhardt  datum: 30. 6. 2021. 20:30

Simptomi i posljedice ovisnosti o internetu

Određeni dio populacije uslijed pretjeranog korištenja interneta može razviti i ovisnost o internetu. Posebno rizična skupina upravo su adolescenti. Iako se najčešće govori o ovisnosti o internetu, u stručnoj i znanstvenoj zajednici zapravo se govori o razvoju ovisnosti o pojedinim aktivnostima na internetu.

  :: opširnije :: 


objavio: Marina Gernhardt  datum: 10. 6. 2021. 08:04

Dan ružičastih majica: Kako razgovarati s djecom o vršnjačkom nasilju?

Sve je počelo 2007. godine u Kanadi, kada su dva učenika odlučila stati na kraj iživljavanju školskih kolega nad dječakom koji je odjenuo ružičastu majicu.

Danas zbog njega obilježavamo Dan ružičastih majica - Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.

  :: opširnije :: 


objavio: Marina Gernhardt  datum: 24. 2. 2021. 11:16

Razgovarate li s djecom o virtualnom svijetu?

Centar za sigurniji Internet s partnerima i suradnicima organizira obilježavanje Dana sigurnijeg interneta: svake veljače udruženje Insafe/INHOPE uz potporu Europske Komisije organizira Dan Sigurnijeg Interneta kojemu je cilj promicanje sigurnije i odgovornije upotrebe online tehnologije i mobilnih uređaja, posebice među djecom i mladima. Fokus sigurnosti na internetu se tijekom godina s kreiranja ‘sigurnijeg’ interneta prebacio na kreiranje ‘boljeg’ interneta. Bez obzira jesmo li djeca i mladi, roditelji i skrbnici, učitelji i socijalni radnici ili čak i predstavnici industrije, zakonodavci i političari, svi imamo veliku ulogu.

Stoga prođimo zajedno malu školicu u sklopu Programa prevencije elektroničkog nasilja.

  :: opširnije :: 


objavio: Marina Gernhardt  datum: 9. 2. 2021. 08:00

Vrijeđanje na videokanalima i videoplatformama

Vrijeđanje porukama, jedan od najčešćih oblika elektroničkog nasilja, nekad se odvijalo prvenstveno putem mobitela ili interneta, a danas je sve češće i na videokanalima i videoplatformama, no cilj je isti: povrijediti, omalovažiti i naštetiti određenom pojedincu ili skupini.

  :: opširnije :: 


objavio: Marina Gernhardt  datum: 5. 1. 2021. 11:05

Što je infodemija i kako se u njoj snaći?

Infodemija je prekomjerna količina informacija o nekom problemu, koja otežava pronalaženje rješenja. Tijekom zdravstvene krize, infodemija može ugušiti vjerodostojne informacije i omogućiti lakše širenje glasina, otežavajući učinkovitu javnozdravstvenu reakciju.

  :: opširnije :: 


objavio: Marina Gernhardt  datum: 14. 9. 2020. 13:11

YouTube Kids - vodič za roditelje

Kako funkcionira aplikacija YouTube Kids i po čemu se razlikuje od običnog YouTube-a?

Kakvi su sadržaji na njoj dostupni?

Je li doista sigurna za djecu ili i ovdje mogu naići na nešto neprimjereno?

  :: opširnije :: 


objavio: Marina Gernhardt  datum: 24. 8. 2020. 11:38

Na što treba paziti prilikom izbora i preuzimanja aplikacija za djecu

Kad razmišljamo o aplikacijama za djecu, vjerojatno nam na pamet prvo padnu zabavne ili edukativne igre. Uz to je ipak dobro znati i da nam određene aplikacije mogu na različite načine pomoći da podržimo zdrav razvoj našeg djeteta, kao i učenje, komunikaciju i povezanost u obitelji.

Praktične savjete kako odabrati najbolje aplikacije i kako ih koristiti zajedno s djetetom donosi publikacija ‘Obiteljsko vrijeme uz aplikacije: Vodič za korištenje aplikacija s djecomu izdanju Joan Ganz Cooney Centra, koji je dio američke neprofitne organizacije Sesame Workshop, najpoznatije po produkciji televizijske serije Ulica Sezama. Cijeli priručnik dostupan je u pdf-u na engleskom i španjolskom  jeziku, a može se preuzeti i u iBooks trgovini, a kratki pregled donosimo pod opširnije.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Marina Gernhardt  datum: 9. 7. 2020. 09:26

Oprez: phishing kampanje iskorištavaju strah od epidemije COVID-19

Nacionalni CERT izvijestio je da su počele phishing kampanje koje pokušavaju iskoristiti epidemiju koronavirusa. Trenutno je aktivna jedna kampanja ovog tipa, a napadač se predstavlja kao Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

“From” polje se lažira ovisno o primatelju (npr. WHO@cert.hr), a u privitku poruke elektroničke pošte nalazi se naizgled .img datoteka

  :: opširnije :: 


objavio: Marina Gernhardt  datum: 20. 3. 2020. 13:22

Kako i sami sudjelujemo u širenju lažnih vijesti

Čak 85% građana u Europskoj uniji prepoznaje kao problem u njihovim državama, pokazalo je istraživanje EUROBAROMETRA koje je provedeno među 26.576 ispitanika u 28 država članica u veljači 2018. A Hrvatska je, uz Portugal, država u kojoj se u cijeloj EU najviše vjeruje vijestima i informacijama koje dobijemo preko društvenih mreža i programa za dopisivanje, iako u isto vrijeme 47% građana u Hrvatskoj svakoga dana ili gotovo svakoga dana primijete vijesti ili informacije koje krivo predstavljaju stvarnost ili su lažne.

  :: opširnije :: 


objavio: Marina Gernhardt  datum: 18. 3. 2020. 15:02

Kako zaštiti djecu na internetu?

  :: opširnije :: 


objavio: Marina Gernhardt  datum: 20. 1. 2020. 16:13

Nadgledanje tinejdžera na internetu: Je li to roditeljima dozvoljeno?

Profili tinejdžera na društvenim mrežama su prepuni informacija o tome kako se provode u izlasku, na rođendanu, ekskurziji i slično. Znači li to da je roditeljima dopušteno pratiti aktivnosti svoje djece na mrežama?

  :: opširnije :: 


objavio: Marina Gernhardt  datum: 3. 1. 2020. 17:23

Kviz: Jesi li online nasilnik?

Vršnjačko nasilje jednim se dijelom odvija i u virtualnom svijetu, direktno ili indirektno. Prema nekim stručnjacima za mentalno zdravlje, ono je opasnije od tradicionalnog zlostavljanja jer nasilniku pruža anonimnost, veću publiku (zamalo neograničenu) te iza sebe ostavlja materijalne tragove, zbog čega posljedice mogu biti dugotrajnije i ozbiljno narušiti mentalno zdravlje djece i mladih.

U nastavku se nalazi kviz pomoću kojega možeš provjeriti jesi li ti online nasilnik.

  :: opširnije :: 


objavio: Marina Gernhardt  datum: 8. 10. 2019. 16:32

Što je kritička medijska pismenost i kako je razvijati kod djece?

Kritička medijska pismenost ne označava pristup koji se protivi medijima, već pristup koji uključuje radoznalost, istraživanje i propitivanje medija. Djeca takav pristup mogu početi vježbati vrlo rano, tako da s drugima istražuju i analiziraju medijske sadržaje, razmišljaju o točnosti medijskih informacija i pouzdanosti njihova izvora. To su važna pitanja koja treba razmotriti čitava obitelj, jer mediji donose mnoštvo informacija, među kojima ima i netočnih, pristranih ili lažnih. Što bolje razumijemo medije, to ih bolje i kvalitetnije možemo koristiti.

  :: opširnije :: 


objavio: Marina Gernhardt  datum: 23. 9. 2019. 11:47

Samo 8% hrvatskih građana učilo je kritički sagledavati medijske sadržaje

Zaštita osobnih podataka i privatnosti na internetu, prepoznavanje lažnih vijesti i dezinformacija, provjeravanje izvora informacija te uvažavanje i poštovanje drugih ljudi, njihovih mišljenja i stavova u komunikaciji najvažniji su aspekti medijske pismenosti po mišljenju hrvatskih građana.

  :: opširnije :: 


objavio: Marina Gernhardt  datum: 9. 4. 2019. 20:08

Mnoge aplikacije koje “skidamo” djeci u stvari krše njihova prava privatnosti?

Nove studije pokazale su da više od polovice Android aplikacija namijenjenih djeci mlađoj od 13 godina može kršiti američki Zakon o zaštiti privatnosti djece na internetu.

  :: opširnije :: 


objavio: Marina Gernhardt  datum: 20. 3. 2019. 21:20
» Arhiva naših vijesti    
 


Korisni linkovi


TražilicaKalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


JelovnikUpisi u srednju školu


Kamo nakon osnovne

Časopisi


Savjetodavne linije

preskoči na navigaciju